Prva u nizu javnih tribina o parkingu je održana u prostorima Gradskog kotara Bačvice
splitparking
/ Kategorije: Novosti

Prva u nizu javnih tribina o parkingu je održana u prostorima Gradskog kotara Bačvice

Na tribini složni: stanari bi u svom kotaru trebali biti povlašteni, a cijena satne karte bi trebala biti viša

Prva u nizu javnih tribina naziva „Stanari ispred svih“ održana je u srijedu u prostorima Gradskog kotara Bačvice, a izazvala je veliki interes stanara koji su puna dva sata aktivno sudjelovali u raspravi na temu stanja s parkingom u kotaru Bačvice, ali i u cijelom Splitu. Tribinu je organizirala gradska tvrtka Split parking u suradnji s GK Bačvice, a s ciljem da sa stanarima tog splitskog kotara razmijeni mišljenja o problematici prometa u mirovanju u njihovom kotaru te iznese prijedloge ideja kojima bi se zaštitilo stanare kotara te olakšao svakodnevni pronalazak parkirnog mjesta.

-          Problem parkinga izuzetno je kompleksan, ali naš jedini cilj ovdje je zaštititi stanare kotara. Mi nismo ti koji u konačnici donosimo odluke, ali želimo u suradnji s vama, koji ste najbolje upoznati sa svakodnevnim problemima pri traženju parkinga, pronaći najoptimalnije rješenje i predložiti ga gradskom vijeću koje ih donosi – rekao je Marko Bartulić, direktor Split parkinga.

Analiza postojećih parkirnih mjesta na Bačvicama napravljena u zimskim mjesecima pokazala je kako postoji 2888 trenutnih i potencijalnih parkirnih mjesta, a od toga je pod upravom Split parkinga njih 781. Isto prebrojavanje također je potvrdilo činjenicu kako broj postojećih mjesta gotovo pa u potpunosti pokriva procijenjeni broj vozila stanara.

Zanimljiv je podatak da su novopostavljeni senzori jasno pokazali kako parkirna mjesta pod naplatom u zimskim i proljetnim mjesecima u večernjim satima ostaju prazna, što jasno ukazuje na mogućnost povećanja broja stanarskih pretplata kako bi se ta mjesta u potpunosti iskoristila.  

Podaci prikupljeni senzorikom u skladu su i s rezultatima provedene terenske ankete sa stanarima Bačvica gdje je 50 posto ispitanika reklo kako parkirnih mjesta ima dovoljno izvan sezone. Turistička sezona je ono što stanarima predstavlja problem pa ih je tako 97 posto reklo kako tada osjetno nedostaje parkirnih mjesta.

Bačvice imaju dovoljan broj parkirnih mjesta za svoje stanare u odnosu na neke druge gradske kotare, no obzirom na sve dodatne sadržaje koji se nude, od plaža preko ugostiteljskih objekata do gradske luke, ta mjesta nisu dovoljna za stvarne potrebe. Pokazuje to i nedavno provedena anketa gdje se čak 40,7 posto ispitanih složilo da su najveći problem upravo ljudi koji posjećuju gore navedene objekte, a ne žive u kotaru, dok je njih 28,6 posto kao najveći problem navelo turiste.

Najviše se raspravljalo o tome kako zaštititi stanare u njihovim kotarevima te su se čula različita mišljenja i konstruktivni prijedlozi koje će Split parking uzeti u razmatranje, no ono u čemu se svi slažu je da se stanare treba zaštititi i staviti u povlašteni položaj. Također, zaključeno je kako bi se trebala uvesti i 0/24 naplata parkinga te povećati cijene satnih karata za sve posjetitelje. U prilog tome idu i rezultati ankete gdje je 91 posto ispitanika reklo kako je razumno da stanovnici kotara imaju nižu cijenu parkinga, odnosno nižu mjesečnu parkirnu kartu, a isto toliko ih se slaže kako bi cijena satne karte trebala biti viša.

I Split parking i stanovnici Bačvica zadovoljni su ovom javnom tribinom koja je, smatraju, dala željeni rezultat, a to je da se kroz dijalog, razmjenu ideja i konstruktivnu raspravu pronađe optimalno rješenje za ono što je na dnevnoj bazi svima velik problem koji im narušava kvalitetu života. 

Promet u mirovanju nije problematičan samo u GK Bačvice nego se svaki splitski kvart suočava sa sebi svojstvenim situacijama. S tom idejom Split parking će u narednim mjesecima tribine ovog tipa održavati i u drugim kotarevima kako bi od njihovih stanovnika čuli specifične probleme te sa svim prikupljenim informacijama pronašli jedinstven i učinkovit model.

  „Bartulić: Problem parkinga izuzetno je kompleksan, a naš glavni cilj je zaštititi stanare u njihovim kotarevima“

Prethodni članci Javna tribina o parkingu u kotaru Bačvice
Sljedeći članak Promjena radnog vremena Pauk službe, u nedjelju 22. travnja
Ispiši
351

Ime:
Email:
Predmet:
Poruka:
x