• +385 21 470 110
Parkirni senzori i Smart Splitparking aplikacija olakšavaju parkiranje
SuperUser Account
/ Kategorije: Novosti

Parkirni senzori i Smart Splitparking aplikacija olakšavaju parkiranje

Ugradnjom parkirnih senzora koji se ukopavaju u površinu parkirnog mjesta i uvođenjem Smart Splitparking aplikacije se pridonosi smanjenju gužvi, nižoj razini ispušnih plinova, te smanjenju nervoze među vozačima.

Sve veći broj vozila u gradu Splitu, povećava pritisak na dostupna parking mjesta. To je potaklo gradsku tvrtku Split parking da poveća napore u traženju rješenja gorućeg problema. Uvođenjem Smart Splitparking mobilne aplikacije olakšava se vozačima da pronađu mjesto za parking.

Senzori detektiraju slobodno ili zauzeto parking mjesto

Sustav uz pomoć senzora detektira je li parkirno mjesto slobodno ili zauzeto, te vizualno prezentira stvarno stanje svakog parkirnog mjesta. Korisnik aplikacije vidi trenutnu situaciju na parkirnim mjestima na ekranu svog mobilnog uređaja tj. vidi broj slobodnih parkirnih mjesta, kako komercijalnih, tako i onih za osobe s invaliditetom. Prikaz parkinga je vidljiv u obliku pinova na karti, koji sadrže numeričku informaciju o slobodnim mjestima.

Korisnik aplikacije može biti navigacijom odveden do najbližeg slobodnog ili odabranog parking mjesta, kako za ulična, tako i za vanulična parkirališta na kojima se vidi broj slobodnih parkirališnih mjesta unutar parkinga. Uvođenjem smart.splitparking aplikacije se pridonosi smanjenju gužvi, nižoj razini ispušnih plinova i smanjenju nervoze među vozačima.

Sva parkirna mjesta u sustavu Smart parkinga

Smart Splitparking sustav, koristeći analitiku, nudi i mogućnost upravljanja parkinzima u realnom vremenu, što olakšava planiranje novih parking mjesta i regulaciju naplate. Na žalost, do sada se to nije moglo, već su se planovi izrađivali samo na osnovi zarade u pojedinoj zoni, što je bilo nedovoljno za izradu kvalitetnog plana upravljanja parkingom.

Prijava nepropisnog parkiranja pomoću Smart Splitparking aplikacije

Aplikacija Smart Splitparking otvara mogućnost da građani prijave nepropisno parkiranje, na način da pošalju fotografiju, geolokaciju vozila i komentar. Službe Split parkinga dalje postupaju tako da izvijeste prometno redarstvo grada, nakon čega bi, uz trenutnu dozvolu prometnog redarstva, moglo doći do intervencije.

Plaćanje uličnog parkinga Smart Splitparking aplikacijom

Vozačima je spomenutim sustavom olakšano plaćanje uličnog parkinga jer se korištenjem geolokacije uz pomoć mobitela odmah određuje zona plaćanja, a u postavkama mobitela je moguće upisati registraciju vozila, kako bi se, kod svakog novog parkiranja izbjeglo ponovno upisivanje. Smart parking aplikacijom je omogućeno plaćanje SMS porukom, kartično iIi PrePaid plaćanje.

Uvođenjem inovativne senzorske tehnologije u sustav parkiranja i aktiviranjem Smart Splitparking aplikacije, gradska tvrtka Split parking je grad Split dovela u poziciju jednog od svjetskih predvodnika u korištenju tehnologije za rješavanje problema parkinga. Završetkom realizacije projekta grad Split će biti prvi grad na europskom kontinentu koji će imati baš sva ulična parkirna mjesta (u sustavu naplate) pokrivena senzorskom tehnologijom i integrirana u Smart parking aplikaciju. Spomenutim sustavom, Split može lakše postati jedan od Smart City gradova budućnosti, koji će biti efikasan, siguran i ugodan za život.

Aplikaciju za vaš mobilni uređaj možete instalirati preko

Stanje slobodnih parkirnih mjesta možete vidjeti i na linku smart.splitparking

 

Prethodni članci Pilot-projekt ugradnje senzora
Sljedeći članak O problemu nepropisno parkiranih vozila
Ispiši
26893